Sercowa komunikacja pozanerwowa

25 września 2013, 10:05

Serce jest kontrolowane nie tylko przez autonomiczny układ nerwowy, ale i przez komórki narządu, które komunikują się, wydzielając neuroprzekaźnik acetylocholinę (ACh).



Wielki Byk z Lascaux

Najstarszy zawód świata - handlowiec

17 marca 2007, 16:29

Badania naskalnych rysunków ujawniły, że przed tysiącami lat mieszkańcy francuskich Pirenejów handlowali minerałami. Uczeni ze Stanford University badali skład farb, za pomocą których namalowano Wielkiego Byka z Lascaux.


Mieszkańcy Wyspy Wielkanocnej pili wodę z brzegu oceanu

11 października 2018, 05:31

Głównym źródłem wody dla mieszkańców Wyspy Wielkanocnej (Rapa Nui) była woda głębinowa wydobywająca się na powierzchnię u brzegów oceanu, stwierdzili naukowcy z State University at New York (SUNY). Uczeni zmierzyli koncentrację soli w wodzie przybrzeżnej, by zbadać, czy woda ta nadaje się do picia


Głębinowa gra w chowanego

14 listopada 2011, 09:24

Zdolność przełączania typu kamuflażu to u pewnej kałamarnicy i ośmiornicy kwestia życia i śmierci. Wersja przezroczysta i lekko odbijająca światło dobrze sobie radzi z drapieżnikami, które polując na głębokości 600-1000 m, wypatrują zarysu sylwetki swoich ofiar, natomiast ubarwiona stanowi odpowiedź na metody polowania ryb wyposażonych w fotofor (narząd świetlny).


Amoniak zagraża amerykańskim parkom narodowym

15 października 2013, 12:12

Zdaniem ekspertów pracujących pod kierunkiem uczonych z Uniwersytetu Harvarda 38 amerykańskim parkom narodowym grozi przenawożenie związkami azotu. Specjaliści z dziedziny jakości powietrza, chemii atmosfery i ekologii śledzili losy związków azotu, który trafia do środowiska z elektrowni, rur wydechowych samochodów czy rolnictwa


Woda psuje, a mięso poprawia smak papierosów

12 kwietnia 2007, 15:25

Naukowcy z Duke University Medical Center w Durham twierdzą, że po spożyciu pewnych pokarmów papierosy smakują mniej niż zwykle. Takimi pokarmami są na przykład żółty ser, brokuły i woda. Są też i takie, np. mięso i alkohol, które poprawiają smak papierosów.


© azrainman

Oceany wchłaniają więcej energii, niż sądziliśmy

5 listopada 2018, 10:03

Przez ostatnie ćwierć wieku każdego roku światowe oceany pochłaniały 150-krotnie więcej energii niż ludzkość produkuje w formie energii elektrycznej. Badania przeprowadzone przez naukowców z Princeton University i Scripps Institution of Oceanography na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego wskazują, że oceany bardzo mocno się ogrzały, to zaś sugeruje, że Ziemia jest bardziej wrażliwa na emisję gazów cieplarnianych niż dotychczas sądzono.


Superwytrzymała katoda

23 listopada 2011, 09:36

Na Stanford University powstała właśnie katoda, która po 40 000 cykli ładowania/rozładowywania wciąż utrzymuje 83% pierwotnej pojemności.


Nowy gatunek gigantycznego małża

21 listopada 2013, 14:02

Badacze z australijskiego University of Queensland odkryli nowy gatunek przydaczni olbrzymiej (Tridacna gigas). Zwierzęta te to największe małże świata. Mogą osiągać wagę do 230 kilogramów. Żyją na rafach koralowych, gdzie cieszą oczy nurków i turystów swoimi żywymi kolorami - odcieniami niebieskiego, zielonego, brązowego i żółtego


Pora poczęcia wpływa na osiągnięcia szkolne

9 maja 2007, 09:58

Pora roku czy miesiąc, podczas których poczęło się dziecko, wpływają na jego osiągnięcia szkolne.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy